Solar Impulse 2, koji je sletio u Abu Dhabi, prvi je avion koji se napaja iz obnovljivih izvora energije, a koji je uspješno završio put oko svijeta.

Avion koji nije mnogo teži od običnog automobila, a koji ima raspon krila šira od od Boeinga 747 i nosi više od 17.000 solarnih ćelija na svojim krilima, na put je krenuo u martu 2015. iz Abu Dhabia. Od tada je prešao oba Pacifika i Atlantski okean, bez upotrebe fosilnih goriva.

Tokom dana, solarni paneli punili su baterije aviona koje čine četvrtinu ukupne težine letjelice. Pilot Bertrand Piccard koji je upravljao avionom tokom dana se penjao na visinu oko 9 km, da bi tokom noći klizio na visinu od 1,5 km, štedjevši energiju. Kretao se prosječnom brzinom od oko 70 km/h. Putovanje je bilo podijeljeno u 17 etapa koje su pokrivale oko 42.0000 kilometara, a najduži let trajao je skoro 118 sati čime je postavljen apsolutni rekord za najduži neprekidni solo let. To je ujedno bio samo jedan od 19 službenih avio rekorda evidentiranih tokom projekta.

Pilot Bertrand Piccard izjavio je kako je ovo vrlo emotivan trenutak jer je na projektu radio više od 15 godina, te da se nada kako će mnogi shvatiti da se "čiste tehnologije" sada mogu koristiti gotovo svugdje.

1/1