Za one koji nisu u toku, Pokémon Go je trenutno apsolutni hit među mobilnima igrama. Pokemon Go vodi igrača kroz njihove gradova i okruženja u potrazi za Pokemonima, gdje uz pomoć telefona, AR tehnologije i informacija o lokaciji, trebaju pronaći ova neobična stvorenja, ali i razne dodatke i mogućnosti koje će vam pomoći u daljem napredovanju kroz igru. No, igra bi vas mogla uvući i u pravu nevolju.

Policija u gradu O'Fallon u američkoj saveznoj državi Missouri, locirala je četiri osobe osumnječene za više razbojništava koristeći Pokemon Go igru kako bi namamili žrtve i opljačkali ih. Do sada je 11 tinejdžera u dobi od 16 do 18 godina upalo u takvu zamku. Prema njima, pljačkaši dodaju Pokestop (signalnu tačku lokacije u stvarnom svijetu gdje se neke stavka iz igre može pokupiti), te na taj način privuku igrača na određenu lokaciju i opljačkaju ga.

Naravno, razvojni tim Niantic Labs i Pokemon Co. sigurno nisu razmišljali na ovakvu zloupotrebu igre, ali će sigurno što prije morati pronaći neko sigurnosno rješenje. Internacionalno izdanje igre je trenutno u zastoju, jer je sistem zbog izuzetno velike popularnosti, preopterećen.

1/1