Često, kada dizajner vidi neku dobru tipografiju, lako ga je uhvatiti kako telefonom fotografiše i skuplja ideje za nove ideje i projekte. Naravno, ne morate biti dizajner da bi cijenili dobru tipografiju. Zbog toga je Spector, jedan vrlo simpatičan i zanimljiv uređaj.

Studentica Royal College of Art univerziteta, Fiona O'Leary, kreirala je Spector, prototip uređaja koji pravi fotografije teksta, a potom ga analizira. Utvrđujući simbole, oblik slova, i debljinu, algoritam analizira infomacije i kroz bazu podataka fontova pokušava pronaći onaj odgovarajući sa fotografije, prije nego što ih pošalje direktno u InDesign.

Trenutno, Spector može identificirati sedam font familija, a u planu je proširivanje referentne baze. U mogućnosti je prepoznati veličinu i razmak između slova, kao i da detektuje CMYK / RGB boje ukoliko želite saznati i neku nijansu boje, a svi snimljeni podaci arhivirani su na uređaju i dostupni u bilo kojem trenutku. Naravno, za ispravan rad potrebno je i ispravno licenciranje fontova.

Iako može poslužiti kao zanimljiv alat za otkrivanje, istraživanje i edukaciju, Fiona za sada još uvijek nije u žurbi da alat postane dostupan za mase.

1/1