Prema analizi investicijske banke Nomura, Netflix se zbog povećanja cijene pretplate od 2 dolara za stare i lojalne korisnike suočava sa velikim odljevom pretplatnika. Konkretno, Nomurin analitičar, Anthony DiClemente, kaže da bi čak 480 hiljada američkih pretplatnika moglo odustati od gledanja sadržaja na Netflixu zbog ovog poskupljenja servisa.

Netflix trenutno ima oko 81,5 miliona korisnika, tako da gore navedeni broj potencijalno nezadovoljnih korisnika nije pretjerano značajan. Pored toga, povećanjem cijene, Netflix će uprkos negodovanju nekih korisnika zaraditi 520 miliona dolara više.

Podsjećamo, servis tokom ove godine uvodi postepeno poskupljenje, tako da neki korisnici već "uživaju" u višoj pretplati. Za starije korisnike će pretplata za standardni HD plan sa 8 skočiti na 10 dolara, dok će se novijim korisnicima pretplata za isti plan sa 9 povećati na 10 dolara.

Korisnici koji su do sada plaćali 8 dolara mjesečno imaju opciju da to i nastave raditi, ali tako da im se usluga degradira na jedan video stream u standardnoj definiciji.

1/1