Appleov Safari 10, koji će biti dio nedavno predstavljenog macOS-a Sierre, još jedan je browser koji će napraviti značajan korak ka iskorjenjivanju - ili ako ne baš iskorjenjivanju, onda barem zasluženom gušenju – vječito nepokrpljenog Flasha.

Naime, Safari 10 će po defaultu deaktivirati Flash i za zadatke za koje je prije bio potreban Adobeov plugin koristiti HTML5 – tamo gdje je to moguće. Ukoliko nabasate na web sajt koji koristi samo Flash (nažalost, takvi još uvijek nisu rijetki), Safari će vas priupitati da li želite aktivirati plugin kako biste prisupili interaktivnom sadržaju, pri čemu ćete moći odrediti da li želite Flash aktivirati samo jednom ili želite da browser zapamti aktivaciju za dati sajt kako ubuduće to ne biste morali raditi.

Flash je po pitanju sigurnosti u tolikom rasulu da su se cyber kriminalci fokusirali na njega nauštrb podjednako šupljikave Jave.

Pored toga, Flash sadržaj je u zadnje vrijeme neprihvatljiv i zbog toga što crpi baterije i generalno doprinosi zagrijavanju uređaja na kojima se pregledaju sajtovi bogati Flash sadržajem.

1/1