Sigurnosna kompanija Trend Micro otkrila je da Android ransomware FLocker, odnosno Frantic Locker, sada može napadati i napredne Android TV uređaje povezane sa internetom. FLocker je tokom proteklih godinu dana dobio hiljade varijanti kreiranih s ciljem zaobilaženja antivirusne zaštite. 

Najnovija varijanta, o kojoj TrendMicro piše, jeste trojanac koji zaključava TV korisnika i od njih zahtijeva iTunes poklon kartice u vrijednosti od 200 dolara. Prilikom aktiviranja, virus provjerava da li se televizor nalazi u Rusiji, Ukrajini, Armeniji, Mađarskoj, Gruziji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Bugarskoj ili Gruziji – znakovito, FLocker se deaktivira ukoliko otkrije da se zaraženi uređaj nalazi na teritoriji jedne od ovih zemalja.

Vrijedi napomenuti i to da FLocker na udaljeni kontrolni server prosljeđuje brojne podatke sa zaraženog uređaja, preko brojeva telefona, pa do kontakata. Korisnici se – kao u uvijek – mogu zaštititi tako što neće otvarati spam i sumnjive linkove.

Više detalja o načinu funkcionisanja najnovije varijante Flockera, kao Trend Microve sugestije šta uraditi ako vam ova pošast dospije na TV, možete pronaći ovdje.

1/1