Na svojoj godišnjoj Worldwide Developer konferenciji, Apple je najavio sljedeću verziju svog operativnog sistema za Mac računare. Umjesto dosadašnjih brojnih OS X verzija, Apple se odlučio za potpuno novo ime - macOS, a njegova nadolazeća verzija će se zvati macOS Sierra. Ovo i ne iznenađuje mnogo, jer je Apple očigledno želio da sve bude u skladu njihovog ekosistema, pa uz iOS, watchOS i tvOS, od sada imamo i macOS. Ovo zapravo nije nikakav veliki iskorak u odnosu na OS X, jer je macOS i dalje baziran na Unix-u, a uz novo ime tu su i neke novo mogućnosti.

Vjerovatno najveća novost je Siri integracija, koja je tek pet godina nakon predstavljanja došla na Mac. Poziv virtuelnoj asistentici raditi će kao i na iPhone ili iPad uređajima, a biće i u sprezi sa Mac Finderom, tako da će moći da pretražuje korisnikove datoteke i čuva pretragu u Mac Notification Center-u.

Tu je sada i Auto-unlock funkcija, koja će korisnicima omogućiti automatsko otključavanje njihovog Mac računara ukoliko korisnik nosi Apple watch i bude u neposrednoj blizini njega. Uz Auto-unlock, kao dio Continuity-a, dodan je i Universal Clipboard, funkcija koja će korisnicima pružiti jednostavnu copy/paste razmjenu između Mac i iPhone uređaja.

Najvljeno je i lakše upravljanje datotekama na iCloudu, pa je prvo uključena sinhronizacija više Mac računara, kao i pregledavanje pohranjenih datoteka na Macu sa vašeg iPhonea. Optimized Storage će bolje upravljati datotekama, jer će iCloud automatski moći da ukloni stare datoteke sa diska računara i pohrani ih u cloud, tako da će uvijek imati prostora, a datoteke nikad neće biti izgubljene.

Safari je također osvježen sa manjim updateom Apple Pay usluge. Korisnici će sada moći da koriste Apple Pay kako bi preko weba obavljali kupovinu, ali će se i dalje biti potreban iPhone, jer će se autentifikacija raditi putem Touch ID čitača otisaka prsta na telefonu.

macOS Sierra će biti dostupan ove jeseni kao besplatan update, a u developer preview verziji će biti dostupan već idući mjesec.

1/1