I dok nas je još prije tri godine Samsung impresionirao svojom idejom i konceptom fleksibilnih ekrana za tablete i telefone, Lenovo već ove godine takvo nešto pretvara u stvarnost. Pored nekoliko odličnih uređaja predstavljenih prije nekoliko dana, Lenovo je javnosti predstavio, krhke, ali funkcionalne prototipe savitljivog tableta i telefona.

1/1

Nazvani Folio tablet i Cplus telefon, uređaji su koji imaju ekrane osjetljive na dodir koji se mogu saviti ili preklopiti, te i dalje koristiti bez problema. Kada je u ravnom položaju, Folio tablet se može koristiti kao bilo koji drugi Android tablet, dok se njegovim savijanjem on pretvara u neki veći telefon ili phablet sa kojim možete telefonirati. S druge strane Cplus telefon je još savitljiviji. Uz pomoć velikog broja zglobova, on se može saviti za skoro 360 stepeni, tako da se može pretvoriti u narukvicu za nošenje na ruci.

Šef tehnološkog odjela u Lenovu, Peter Horstensius, tokom prezentacije na izjavio je kako je teško povjerovati da će ovako nešto zaživjeti, ali kako bi bilo veoma interesantno vidjeti nešto slično u komercijalnim proizvodima, pa čak i ako se odmaknu od početnih ideja. Pogledajte demo u priloženom videu ispod.