U okviru svoje Azure cloud platforme i podrške za FreeBSD virtuelne mašine, Microsoft je na Azure Marketplaceu objavio FreeBSD 10.3 u obliku već spremne virtuelne mašine. Korisnicima ovog FreeBSD VM-a je na raspolaganju i Microsoftova tehnička podrška.

Kako bi "uklonio teret" sa FreeBSD fondacije, koja se finansira donacijama, Microsoft je na sebe preuzeo obavezu testiranja, razvoja i održavanja ovog izdanja OS-a, uz istovremeno održavanje partnerstva sa fondacijom u cilju dalje integracije FreeBSD-a u svoju Azure platformu.

U Microsoftu ovaj za sebe nekarakterističan korak objašnjavaju razlogom da im je podrška za FreeBSD na Azureu bitna zbog toga što mnoge kompanije za svoje proizvode koriste FreeBSD, a između ostalog se radi o Citrix Systemsu, zatim mrežnoj kompaniji Array Networks, kompaniji za sigurnost industrijskih i vladinih sistema Stormshieldu i mnogim drugim bitnim firmama.

Kako stoji na Microsoftovom blogu, predsjednik FreeBSD fondacije, Justin Gibbs, zahvalio se Microsoftu na ovom potezu:

"Zaista je velika stvar za FreeBSD zajednicu da Microsoft objavi podržan FreeBSD image na Azure Marketplaceu. Zaista cijenimo Microsoftovu posvećenost i ulaganje u FreeBSD projekat".

Microsoftov FreeBSD 10.3 prvenstveno donosi promjene na kernel nivou, usmjerene na implementiranje pristojnih mrežnih mogućnosti, a tu je i Azure VM Guest Agent, koji je zadužen za komunikaciju između FreeBSD virtuelne mašine i Azure Fabrica.

1/1