Kako saznaje Bloomberg, Samsung razmatra da u 2017. godini na tržište izbaci dva smartphonea sa savitljivim ekranom – jedan od njih bi se trebao moći preklopiti na pola. Uređaji bi bili zasnovani na organskim LED diodama, a donijeli bi zanimljiva osvježenja na smartphone tržištu, kao što je, naprimjer, jedan od planirana dva modela koji bi imao 5-inčni ekran dok ga koristite kao obični smartphone. Međutim, ukoliko bi vam zatrebalo nešto veće, mogli biste ga odmotati na veličinu od 8-inča te tako dobiti nešto slično tabletu. 

Analitičar IBK Securitiesa, Lee Seung Woo, za Bloomberg objašnjava da bi ovo mogla biti prekretnica za Samsung – pod uslovom da kompanija uspije osmisliti dobar interfejs za upotrebu na savitljivim ekranima.

Samsung za sada odbija komentarisati ove navode.

Savitljivi ekrani bi mogli biti naredni veliki korak u trci velikih proizvođača smartphonea za tržišnim udjelom, upravo zbog toga što bi eliminisali dosadašnju nepraktičnost nošenja telefona sa prevelikim ekranima. Mogućnost "odmotavanja" uređaja na veličinu koja vam odgovara zaista je velika stvar i jedva čekamo da je vidimo u praktičnoj primjeni.

Samsung je, uz LG, prethodno prikazao samo prototip ove tehnologije, a korisnici željni egzotičnije konfiguracije ekrana do sada su na raspolaganju imali samo Samsungove Edge uređaje koji imaju fiksno savijen ekran na ivicama, stvarajući tako dodatnu površinu koja se koristi za dodatne mogućnosti smartphonea.

1/1