Kako prenosi Business Insider, Walmart je na konferenciji za novinare u Bentonvilleu u Arkansasu uoči sastanka dioničara demonstrirao svoju bespilotnu letjelicu kojom planira zamijeniti jedan dio svojih radnika. Konkretno, stradat će poslovi na provjeravanju inventorija u velikim Walmartovim distributivnim centrima.

Vrijedi napomenuti da će radnici koji su radili na provjeravanju skladišta dobiti priliku da rade druge poslove unutar kompanije, kako bi se osigurao tečan prelazak na novu tehnologiju. Međutim, šta će biti poslije toga, ostaje da se vidi.

Sama činjenica da je projekat predstavljen tik prije konferencije za dioničare dovoljno je znakovita – firma očigledno očekuje da će uštediti mnogo novca korištenjem ovakve tehnologije. Naime, njenom upotrebom, posao koji sada traje mjesec dana skratio bi se na jedan dan.

Letjelica ima sposobnost snimanja 30 slika u sekundi u cilju indentifikovanja brojeva paketa i pošiljki koji se ne poklapaju, proizvoda koji nedostaju, kao i verifikacije uredno posložene robe. Te podatke na svom monitoru prati operator dronea.

Proces razvoja i testiranja ove Walmartove letjelice bi trebao biti priveden kraju za 6-9 mjeseci.

1/1