Izraelski startup, Sirin Labs, predstavio je javnosti telefon kojeg neki nazivaju Rolls-Royceom u svijetu smartphonea. Riječ je o Solarinu, sigurnom telefonu namijenjenom međunarodnom poslovnom čovjeku koji u smartphoneu nosi mnogo osjetljivih informacija, ali koji ipak "ne želi pristati na kompromise kada je riječ o njegovoj upotrebljivosti, kvaliteti i dizajnu".

Po nevjerovatnoj početnoj cijeni od 9500 funti (skoro 14000 dolara), Solarin je od 1. juna dostupan u prodaji. Opremljen je Zimperiumovim softverom za zaštitu od cyber napada, a ima i 256-bitnu AES enkripciju poziva - što je tehnologija koju koriste oružane snage širom svijeta za zaštitu svojih komunikacija.

Što se tiče ostalih specifikacija, Solarin dolazi sa 5,5-inčnim ekranom 2K rezolucije, Qualcomm Snapdragon 810 procesorom i 23,8-megapikselnom stražnjom kamerom. Pored toga, izgleda da će Solarin moći kupiti samo oni kupci koji pristanu na identifikaciju preko pasoša, a postoji i lista zemalja u kojima se on neće moći kupiti, mada se još uvijek ne zna u kojim tačno.
1/1