Na iznenađenje vašeg autora, MySpace još uvijek postoji i dospio je u medije zahvaljujući potencijalno najmasivnijem hakiranju korisničkih accounta u historiji. Servis je otkrio da im je haker po imenu "Peace" ukrao login podatke starijih korisnika, što uključuje i lozinke te email adrese.

Prethodni izvještaji medija, na koje je MySpace svojim obavještenjem i morao odgovoriti, kažu da su hakiranjem ukradeni podaci oko 360 miliona korisnika, s tim da napadač posjeduje nepotpune podatke i većeg broja accounta. Haker dotične podatke pokušava prodati na jednom hakerskom forumu za 6 bitcoina, odnosno 2800 dolara.

Iako je napad star tri godine – desio se u junu 2013. godine – pojedini korisnici bi ipak mogli pretrpiti određenu štetu, možda zbog povezanosti sa određenim sadržajem, curenja email adresa ili jednostavno lozinki, u slučaju da i danas koriste iste ili slične za druge servise.

Kako vjeruju u MySpaceu, isti haker je odgovoran i za napade na Tumblr i LinkedIn.

Što se tiče sigurnosti u MySpaceu, kako prenosi Motherboard, lozinke u vrijeme hakiranja nisu bile adekvatno zaštićene i bilo ih je relativno lako dešifrovati. Pozitivna stvar je to da bankovni podaci korisnika nisu obuhvaćeni napadom, budući da MySpace nije prikupljao takve podatke.

1/1