Sa svojim prvim dronom pod nazivom Mi Drone, kineska kompanija Xiaomi ušla je na ovo rastuće i vrlo popularno tržište. Naravno, niko nije očekivao da će Xiaomi napraviti nešto revolucionarno, ali su se čekale prve cijene njihovog drona za koje se pretpostavljalo da će biti veoma konkurente.

Na prvi pogled, Mi Drone se ne razlikuje mnogo od velikog broja standardnih quadcoptera, a uz njega dolazi i daljinski kontroler sa postoljem za neki mobilni uređaj kako bi se omogućilo praćenje kretanja. Dron je moguće kontrolisati na udaljenosti do 2km, a na njemu su još mico USB port za punjenje baterije, te dugmad za početnike koji omogućavaju jednostavnije polijetanje i slijetanje.

1/1

Mi Drone je opremljen rotirajućom 4K kamerom sa Sony senzorom od 12,4 megapiksela. Zanimljivo je da se kamera može odvojiti zajedno sa postoljem koje ima stabilizaciju po tri ose i koristiti samostalno, a pored snimanja 3.840 x 2.160 videa sa 30 sličica u sekundi, tu je i mogućnost hvatanja RAW fotografija. Baterija od 5.100 mAh će obezbijediti oko 30-tak minuta konstantnog leta, a autopilot mogućnosti omogućavaju planiranje putanje leta, kruženje oko objekta na mapi, ili letenje do nekog cilja na mapi.

Xiaomi Mi Drone će koštati 460 dolara, a biće dostupna i njegova jeftinija verzija sa fiksnom Full HD kamerom po cijeni od 380 dolara.