CryEngine je sa petom verzijom postao besplatan – prema njegovom razvojnom timu nemate nikakvu obavezu, nego mu možete platiti nešto tek onda kada počnete dovoljno zarađivati. Kao da to nije dovoljno, firma je upravo objavila i izvorni kod CryEnginea, kojeg možete skinuti sa GitHuba.

Ovo ne znači da je engine postao open source (određeni dijelovi koda još uvijek zahtijevaju komercijalnu licencu), ali ukoliko vam je potrebna edukacija u programiranju i razvoju igara, te mogućnost da zakoračite u industriju igara, teško da možete naći pogodniju odskočnu dasku za to od CryEnginea. Crytekova ponuda izvornog kod i "pay what you want" poslovnog modela je za prste polizat' – definitivno je riječ o nečemu što ljude može odvući i od izvrsnog te isplativnog Unreal Enginea 4.

S druge strane, uslov za korištenje je to da ne pravite "Adult's Only" igre ("M" rejting je u redu). Ako možete živjeti s tim pravilom (kojeg, treba naglasiti, nema pri korištenju Unreal Enginea 4), CryEngine paket vam omogućuje da potpuno besplatno napravite i objavite igru.

Također, Crytek zabranjuje i korištenje enginea za razvoj simulacija te vojnih i kockarskih projekata.

1/1