Iz laboratorija Googleovog ATAP odjela (Advanced Technology and Projects), stigla je najava vrlo zanimljivog kontrolera pokreta, koji bi u skorijoj budućnosti mogao promijeniti način u interakciji sa uređajima poputa telefona, tableta ili pametnih satova.

Nazvan Project Soli, iako prezentovan prošle godine, sada zapravo uozbiljuje cijelu ideju sa prvim prototipom ove tehnologije sa kojom se želi izostaviti fizička interakcija sa raznim gadgetima. Tehnologija se oslanja na upotrebu minijaturnih radara koji prepoznaju pokrete, geste ruku i prstiju, a prototip je bio u formi LG Watch Urbane pametnog sata, kojim se upravljalo bez dodirivanja njegovog ekrana.

Nakon prošlogodišnjeg lansiranja Project Soli alpha verzije za developere, Google je odabrao 60 developera od ukupno 180 koji su demonstrirali njihove implementacije nove tehnologije, a neke od njih možete pogledati u priloženom videu, a kompletan video sa konferencije možete pogledati ovdje.

Project Soli je još uvijek u fazi razvoja, ali je i odličan primjer kako bi se uskoro mogli kontrolisati uređaji sa malim ekranima. U Googleu se nadaju da bi u roku od jedne godine cijela tehnologija mogla doći do faze implementacije u u komercijalne uređaje.

1/1