Nakon što je gamer James Young izgubio lijevu ruku u nesreći koja se dogodila u Londonu prije nekoliko godina, Konami se udružio sa robotičkim inžinjerima kako bi mladom gameru napravili protezu koja bi bila ne samo funkcionalna, nego i impresivna.

Tako je nastao Phantom Limb projekat, koji je nakon šest mjeseci proizveo protetičku ruku čiji dizajn podjeća na ruku Big Bossa iz Metal Gear Solid V: The Phantom Paina. Youngova proteza se direktno spaja sa preostalim nervima i mišićima na njegovom lijevom ramenu, koji kontrolišu plastičnu šaku. Senzori koji su pričvršćeni na okolnu kožu njegovog ramena detektuju potrebne pokrete i dalje ih šalju kroz vještačku ruku i šaku.

Inače, za sam dizajn i postavljanje proteze odgovorna je kompanija Open Bionics, a pored fenomenalnog i badass dizajna, ruka dolazi i sa ugrađenom baterijskom lampom, USB portom za punjenje smartphonea, digitalnim satom i vjerovali ili ne: potpuno funkcionalnim droneom! Čemu drone, pojma nemamo. Al' hajde, kad je bal, nek je maskenbal.

Tim koji stoji iza Phantom Limb projekta nada se da će s vremenom ova proteza biti odobrena za zvaničnu medicinsku upotrebu u Britaniji, kako bi je mogli koristiti i drugi pacijenti. Za sada, ruka je za Youngovo rame pričvršćena pomoću kaiševa, ali sljedeći korak je da ruka bude pričvršćena pomoću titanijumskih implantanata.

1/1