Na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji, najavljena je i jedan vrlo zanimljiva funkcija Androida. Instant Apps će omogućiti mobilnim Internet korisnicima da koriste Android aplikacije bez potrebe za njihovom instalacijom.

Ideja je u osnovi vrlo jednostavna. Kada kliknete na neki link, ako taj link ima pridruženu Instant aplikaciju, pokrenut će se određena verzija te aplikacije, tj. verzija sa dijelovima aplikacije koji su potrebni u tom trenutku, što je puno brže od učitavanja web stranice sa istom funkcionalnošću. To znači da će developeri moći koristiti module njihovih aplikacija i servirati vam dijelove potrebne za ono što ste kliknuli na stranici - video, sistem plaćanja, tačke na mapi ili bilo šta drugo. Tako se mogu iskoristiti recimo samo najbolji dijelovi neke aplikacije, najčešće korišteni, ili neki koji rade brzo i jednostavno, dok se neki mogu zanemariti.

Android Instant Apps će raditi na uređajima koji pokreću Jelly Bean verzije Androida ili novije, a sve bi trebalo profunkcionisati do kraja godine.

1/1