Na svojoj I/O konferenciji, Google je najavio kako radi na ubrzavanju svojih VR incijativa. Potiskujući svoj Google Cardboard koji ima preko 50 miliona instalacija aplikacije i govoreći kako je karton malo ograničen, kompanija je najavila platformu pod nazivom Daydream. Daydream će biti fokusiran na bolje VR Android iskustvo, a biće i dio samog Androida počevši sa nadolazećom Android N verzijom.

1/1

DayDream će biti odgovoran za sve VR sadržaje unutar Androida, a biće i Daydream verzija Google Play prodavnice koja će sadržavati sve VR aplikacije. Koristiće se u VR modu, koji će zapravo iskorištavati CPU i GPU telefona za smanjivanje latencije i poboljšavanje performansi. Zbog toga će Daydream imati niz specifikacija za uređaje koji žele pokrenuti VR na Androidu, te će imati službenu "Daydream-ready" oznaku za one uređaje koji zadovoljavaju njegove specifikacije. Tokom jeseni trebali bi se pojaviti uređaji kompanija Samsung, HTC, Huawei, Xiaomi, LG, ZTE i Asus sa podrškom za Daydream, a prvi telefon sa ovom podrškom je Huawei Nexus 6P.

Google je kreirao i referentni dizajn VR headseta, koji će dolaziti sa kontrolerom. Daydream za krajnje korisnike se očekuje krajem godine, a developeri već mogu početi sa razvojem aplikacija za novu platformu.