IBM je objavio da je relativno novu tehnologiju memorije sa faznom izmjenom unaprijedio na način koji omogućuje smanjenje njene cijene na približnu cijenu po kojoj je dostupna flash memorija. Naime, u IBM-u su postigli gustoću stabilnog zapisivanja podataka u PRAM-u (ili PCM-u) od 3 bita po ćeliji, što ovaj tip memorije čini cjenovno znatno prihvatljivijim od DRAM-a.

Prednost PCM-a u odnosu na DRAM i flash ogleda se u tome što PCM ne gubi podatke kada ostane bez napajanja, dok istovremeno podnosi najmanje 10 miliona zapisivanja i čitanja podataka, što uveliko zasjenjuje 3000 zapisa i čitanja koje podnosi prosječan USB stick. 

Najnoviji IBM-ov podvig je približio dostupnost ove memorije širem tržištu i mogućnost njene implementacije za sveobuhvatne primjene.

U IBM-u ističu da to, između ostalog, podrazumijeva brzo i lako pohranjivanje sve veće količine podataka sa mobilnih uređaja i Internet of Thingsa.

Osim primjena u kojima PCM funkcioniše samostalno, firma također predviđa i hibridne sisteme koji kombinuju PCM i flash, gdje PCM služi kao ekstremno brz cache za pohranjivanje, naprimjer, operativnog sistema na smartphoneu. Sistem na takvom smartphoneu bi se pokretao za par sekundi.

Daleko zanimljivija primjena za kompanije je pohranjivanje baza podataka u PCM-u u data centrima, pri čemu bi se znatno ubrzalo procesiranje finansijskih transakcija i različitih upita. I konačno, brža memorija bi ubrzala i razvoj AI-a, budući da bi omogućila brže mašinsko učenje zbog manje latencije pri čitanju različitih varijanti podataka.

1/1