Još uvijek nije baš najjasnije šta je Craiga Stevena Wrighta natjeralo da istupi u javnost i pokuša dokazati da je on misterozni kreator bitcoina, Satoshi Nakamoto. Podsjećamo, nakon što se pokazalo da njegov prvobitni dokaz nije dovoljno uvjerljiv, Wright je najavio drugi – transakciju ranim bitcoinima koje može posjedovati samo Satoshi.

Kako kažu u BBC-u, Wright je sam predložio nešto drugačije – da BBC, ekonomist Jon Matonis i Gavin Andresen iz Bitcoin fondacije, koji podržavaju Wrightove tvrdnje da je Satoshi, pošalju mali bitcoin iznos na adresu koja je korištena u prvoj bitcoin transakciji ikad. Novac bi im zatim bio vraćen, a Wrightove tvrdnje bi bile dokazane.

Umjesto toga, Wright je na svom blogu objavio da nema hrabrosti dokazati da je baš on kreator bitcoina.

"Vjerovao sam da ovo mogu uraditi. Vjerovao sam da mogu iza sebe ostaviti godine anonimnosti i skrivanja. Ali, kako su se događaji odvijali tokom ove sedmice, a ja se spremao da objavim dokaz pristupa prvim ključevima, slomio sam se. Nemam hrabrosti. Ne mogu.

Kada su glasine počele, moje kvalifikacije i ličnost su napadnuti. Kada se pokazalo da su te optužbe pogrešne, pojavile su se nove. Sada znam da nisam dovoljno jak za ovo.

Znam da će ova slabost prouzročiti veliku štetu onima koji su me podržavali, posebno Jonu Matonisu i Gavinu Andresenu. Mogu se samo nadati da njihova čast i kredibilitet neće nepovratno biti narušeni mojim potezima. Njih nisam zavarao, ali znam da svijet sada to neće nikada povjerovati. Mogu samo reći da mi je žao. I zbogom." – stoji na Wrightovom blogu (napomena: obavještenje je u međuvremenu uklonjeno).

Sapunica.

1/1