Niko do sada nije sa sigurnošću znao ko je zapravo Satoshi Nakamoto, tajanstveni lik koji se predstavljao kao kreator bitcoin valute. Tek je u decembru prošle godine sumnja pala na australskog biznismena, Craiga Stevena Wrighta, kao na pravog kreatora bitcoina, zbog čega je australska policija izvršila pretres njegovog stana.

Danas je Wright napokon javno istupio i u kratkom video intevjuu za BBC potvrdio da je on odgovoran za nastanak bitcoin valute. Iz BBC-ja je rečeno da je Wright pružio potreban tehnički dokaz kojim je potvrdio ovu svoju izjavu, koristeći "novčiće" za koje se zna da ih posjeduje samo kreator bitcoina.

Pored novčića kao dokaza, istaknuti članovi bitcoin zajednice također su potkrijepili njegovu tvrdnju. U intervjuu za BBC, Wright je rekao kako je ime Satoshija Nakamotoa koristio u pokušaju da sebi obezbijedi privatnost, te kako samo želi biti ostavljen na miru.

DOPUNJENO: Bitcoin zajednica nije prihvatila Craigovo objašnjenje i skrenula je pažnju na to da je njegov dokaz o identitetu neuvjerljiv. Craig Wright je stoga najavio da će narednih dana pružiti drugi, ovaj put neoboriv dokaz da je upravo on Satoshi Nakamoto - mada je čudno što to nije uradio odmah.

1/1