MakerBot, jedna od prvih kompanija koja se počela baviti proizvodnjom i prodajom konzumerističkih 3D printera, neće više sama proizvoditi svoje printere. Umjesto toga, taj posao će od sada prepustiti "Jabil" kompaniji, koja svoje proizvodne pogone ima i u Ukrajini te Vijetnamu.

Za ovu promjenu MakerBot krivi trenutno nestabilno tržište. Međutim, ova vijest, kao i obično, najviše pogađa njihove radnike: zbog odustajanja od vlastitih proizvodnih pogona, MakerBot će morati otpustiti neke zaposlenike.

"Tranzicija proizvodnje iz naše fabrike u postrojenja Jabil kompanije odvijat će se tokom narednih mjeseci, što znači da ćemo se morati rastati sa nekim talentovanim i marljivim radnicima iz naše fabrike. Cijenimo predanost i doprinos svakoga od njih i podržat ćemo ih koliko je god moguće u njihovim nastojanjima da pronađu novo zaposlenje", stoji u kompanijskom blog postu.

Da podsjetimo, MakerBot je i u aprilu prošle godine otpustio 20 posto radnika iz odjeljenja za proizvodnju, testiranje i inžinjering.

1/1