AMD je ušao u partnerstvo sa investicijskim ogrankom Kineske akademije nauka, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co (THATIC), a rezultirajuća i za sada neimenovana kompanija će licencirati AMD-ovu x86 tehnologiju. Vrijednost AMD-ovih dionica je nakon ove vijesti naglo skočila, za preko 40 posto.

AMD će dogovorom o licenciranju dobiti 293 miliona dolara i naravno, procenat buduće zarade kompanije uspostavljene partnerstvom.

Analitičari napominju da je ovo za Kinu značajan korak ka smanjenju zavisnosti od američke tehnologije, u koju državne vlasti baš i nemaju povjerenja od objavljivanja Snowdenovih dokumenata. U skladu s time, zajednička firma će na osnovu licencirane tehnologije proizvoditi procesore za servere, koji će se koristiti samo na kineskom tržištu.

Nagađa se da bi se Intel mogao usprotiviti ovakvom razvoju događaja, jer njegovim dogovorom sa AMD-om nije predviđeno da ijedna firma može prebacivati prava na x86 tehnologiju drugima. U AMD-u, pak, naglašavaju da ne krše dogovor s Intelom zbog načina na koji su formirali zajedničku kompaniju sa THATIC-om.

1/1