Domaći Microsoft je i ove godine održao svoju poslovno-tehnološku konferenciju pod imenom MS Network, a šesto izdanje ovog jedinstvenog događaja u našoj zemlji donijelo je obilje sadržaja uz ponovno obaranje rekorda po broju posjetilaca i predavanja koja su im bila na raspolaganju.

Konferencija MS Network je u svom šestom izdanju definitivno potvrdila svoj status najveće poslovno-tehnološke konferencije u Bosni i Hercegovini. Tu činjenicu najbolje potvrđuje više od 700 posjetilaca konferencije i više od 80 predavanja, koja su bila raspoređena u tri dana trajanja konferencije.

Prezentacije i predavanja su zbog obilja sadržaja bila podijeljena na čak šest paralelnih smjerova - podrška poslovanju i produktivnosti, razvojne platforme i alati, pohrana i analiza podataka, server i cloud infrastruktura i servisi, klijentske platforme i uređaji, te studije slučaja.

Teme koje su povezivale sav sadržaj ovogodišnjeg Networka vezane su za cloud servise i cyber security, sa posebnim osvrtom na lokalne okvire, tranziciju na cloud servise i predstavljanje partnerskih rješenja. Osim najboljih lokalnih i regionalnih predavača, što je postao zaštiti znak  MS Networka, ove godine su na konferenciji predavali i neki od najpoznatijih predavača sa drugi Microsoft konferencija koje se održavaju širom svijeta.

"Svake godine podižemo ljestvicu kada je u pitanju ova konferencija a sebi dajemo novi zadatak, da budemo još bolji i kvalitetniji sa što više učesnika i predavača, te ponudimo zanimljivije i korisnije teme. Sada već slobodno mogu reći da je ovo najveći poslovno-tehnološki događaj godine u BiH kojeg se ne možemo postidjeti nigdje u svijetu", kazao je Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.

Po prvi put ove godine organizovan je i zaseban pred-konferencijski program pod nazivom Biznis plus. On je bio namijenjen menadžerima domaćih kompanija koji su razgovarali o saradnji unutar država našeg regiona.

1/1

Novost na konferenciji bio je i poseban izazov za devleopere pod nazivom "Break the Fortress". Prijavljeni timovi su rješavanjem developerskih zadataka oslobađali virtualnu princezu iz virtualnog zamka. Predstavljeni su i pobjednici lokalnog Imagine Cup takmičenja, koji su prezentitrali svoje radove, između ostalog i 3D štampač u potpunosti nastao u kućnoj radinosti.

Tradicionalni okrugli sto se ove godine bavio problemom digitalne sigurnosti, što je i bila jedna od glavnih tema konferenicje. Organizovane su i panel diskusije o upotrebi cloud servisa u našoj zemlji, te  o budućnosti razvoja Microsoft razvojnih alata.

"Izuzetno smo zadovoljni feedbackom koji smo imali od prisutnih učesnika koji su potvrdili da su odabrane teme predavanja aktuelne za IT tržište, posebno one koje su bile usmjeren na cloud servise, jer u našoj zemlji raste interes za korištenje cloud usluga. Konferencija je bila značajna i za mlade, inovativne, studente iz BiH koji su predstavili svoja rješenja, kao i za Microsoft partnere", poručio je Damir Dizdarević, predsjednik udruženja MSCommunity BiH.

Pored standardnih Windows Phone i Windows Store aplikacija koje bitno olakšavaju snalaženje u moru predavanja, ove godine su posjetiocima konferencije na raspolaganju bile i Android i iOS aplikacije. Pored praćenja predavanja i predavača, ove aplikacije su korištene i za ocjenjivanje predavanja.

Odlične teme i predavanja pratila je odlična zabava, pošto je nakon keynotre prezentacije goste zabavljao Zijah Sokolović, dok je Tijana Dapčević je bila zadužena za zabavu u večernjim satima drugog dana konferencije.

Nakon tri vrlo dinamična dana, može se zaključiti da je šesti MS Network je pored većeg broja predavanja i većeg broja posjetilaca donio više raznolikog sadržaja u odnosnu na prethodna izdanja konferecnije, pa je sasvim opravdao epitet najveće poslovno-tehnološke konferencije u našoj zemlji.