Opera nastavlja biti pionir na različitim poljima kao u stara vremena Presto enginea – nedavno je developerska verzija browsera dobila nativni ad blocker, a sada se sprema nešto još bolje: besplatni VPN. Naravno, novitet je za sada dio developerske verzije, ali činjenica da je tu znači da ga odmah možete isprobati i nadati se da će u dogledno vrijeme stići u finalno izdanje.

VPN je najprije potrebno aktivirati u opcijama, nakon čega će se na lijevoj strani URL polja pojaviti VPN dugme u kojem ga možete isključiti po potrebi, kao i podesiti željeni server. Za sada su dostupni serveri u Njemačkoj, SAD-u i Kanadi, a posebno je zgodno to što će VPN konektovanje na servere odraditi vrlo brzo. 

U Opera Softwareu ponosno naglašavaju da su prvi veliki browser koji je uveo ovakvu opciju. Također obećavaju da će VPN nuditi neograničen saobraćaj, pored toga što je besplatan.

Osim zaobilaženja blokada za posjetioce iz određenih dijelova svijeta ("Spotify is currently not available in your country", bla, bla), VPN će vam pomoći i pri zaštiti privatnosti pri pregledanju web sajtova.

Developersku verziju browsera možete pronaći ovdje.

1/1