Fanovima Microsofta omiljeni Xboxovac, Phil Spencer, objavio je pomalo tužnu vijest (ili ultra-radosnu, zavisno od toga spadate li u kamp konzolaša ili okorjelih PC-jaša) da firma ukida proizvodnju Xboxa 360.

Spencer naglašava da su brojne poznate franšize nastale ili procvjetale upravo na Xboxu 360, uključujući Gears of War i Halo, a nije zaboravio spomenuti ni revoluciju koju je donio Kinect. 

"Iako smo imali sjajan period (sa Xboxom 360), sustigla nas je stvarnost proizvodnje uređaja starog deset godina. Zbog toga smo donijeli odluku da prestanemo proizvoditi nove Xbox 360 konzole. Nastavit ćemo sa prodajom postojećih zaliha konzola, čija dostupnost varira od zemlje do zemlje. Znamo da su mnogi od vas postali gameri na Xboxu 360 te da su još uvijek aktivni, pa nam je stoga važno to što ćemo, uz rast i razvoj generalnog Xbox gaming iskustva, nastaviti podržavati platformu koju volite." – stoji u obavještenju.

Nastavak podrške podrazumijeva nastavak dostupnosti Xbox Live servisa i servera za vlasnike Xboxa 360. Također, firma će nastaviti pružati korisničku podršku za Xbox 360 hardver.

I za kraj malo statistike: igrači su se na Xboxu 360 igrali preko 78 milijardi sati, dok su u aplikacijama proveli više od 25 milijardi sati.

1/1