Kompanija Dell je u Sarajevu 07. aprila organizovala jednodnevni trening za svoje poslovne partnere. Konferenciju je organizovao ASBIS d.o.o.,  distributer Dell opreme za Bosnu i Hercegovinu. Na treningu je učestvovoalo ukupno 30 partnera kompanija Dell i Asbis.

Prvo predavanje je održao Aleksandar Šajatović. Glavna tema ovog predavanja bili su laptop i desktop linije proizvoda. Najvažnija poruka ovog dijela predavanja je da PC kompjuteri nikako ne nestaju sa tržišta, već imaju sasvim dovoljnu potražnju koju generiše potreba za obavljanjem poslova koji nisu mogući na mobilnim platformama. Fokus predavanja je bio na Latitude business laptopima i Optiplex desktopima sa Intel procesorima.

1/1

Drugo predavanje pod nazivom Dell Commercial portfolio – sales overview, bilo je fokusirano na servere i storage iz Dell-ovog proizvodnog portfolija. Većina proizvođača hardvera u ovom segmentu tržišta nude sličnu opremu, ali je dodatna vrijednost ono što može napraviti razliku među proizvođača, i tako privuči kupce. Pored toga, bitno je uočiti da je cijena hardvera zapravo samo 20% od ukupnih troškova, a ostatak su troškovi održavanja, administracije i potrošene energije.

New market opportunities with Dell bila je treća i finalna prezentacija. Kao i svaki drugi veliki proizvođač hardvera, Dell povećanu potražnju može opravdati jedino novim prilikama na tržištu Bosne i Hercegovine, te odgovoriti na zahtjeve i potrebe kupaca,  te na taj način biti korak ispred konkurencije.