Nakon vijesti o Kinezu koji je sebi napravio robotsku Scarlett Johansson, sada nam iz iste zemlje stiže vijest o još jednom humanoidnom robotu u ženskom liku.

Naime, na kineskom Univerzitetu za nauku i tehnologiju predstavljen je humanoidni robot realističnog izgleda, nazvan Jia Jia. Ovaj robot je, baš kao i prvi spomenuti, sposoban za osnovnu komunikaciju i interakciju sa osobama koje se nalaze u njegovoj blizini, kao i za oponašanje prirodnih izraza lica.

Ono što je zanimljivo jesu stereotipizirani odgovori koje Jia Jia daje svojim sagovornicima, a koji se svode na rečenice tipa: "Da, moj gospodaru. Šta mogu učiniti za tebe?" ili kada je neko pokuša uslikati, programirana je da kaže fotografu kako je ne smije fotografisati iz blizine, jer će tako njeno lice "izgledati debelo".

Tim sa spomenutog univerziteta radio je tri godine na razvoju Jia Jia robota, ali se ne namjeravaju zaustaviti na tome. U budućnosti ga planiraju opremiti i vještačkom inteligencijom koja će mu omogućiti da prepoznaje i čita emocije na ljudskom licu. Zbog toga još uvijek nema ni govora o njegovoj masovnoj proizvodnji.


 

1/1