Microsoft želi biti slobodan obavijestiti svoje korisnike kada američka vlada od kompanije potražuje njihove privatne podatke – a, za to pravo spreman je boriti se i pred sudom. Kompanija je tužila američku vladu zbog navodnog kršenja američkog Ustava, jer zabranjuje obavještavanje korisnika o vladinim zahtjevima za pregledanje emailova i dokumenata.

U Microsoftu smatraju da je vlada zloupotrijebila tranziciju prema cloudu te da to što se podaci korisnika danas čuvaju na udaljenim serverima ne znači da su se oni odrekli svoje privatnosti.

Slučaj će se voditi pred federalnim sudom u Seattleu.

Podsjećamo, čitav problem oko drastičnog pada povjerenja u američke IT kompanije nastao je nakon što je 2013. godine Edward Snowden (koji je upravo snimio tehno pjesmu sa Jean-Michelom Jarreom) pustio u javnost informacije o špijuniranju Internet korisnika širom svijeta koje sprovodi američka vlada. Za Microsoft je posebno problematično to što im je vlada u proteklih 18 mjeseci uputila 5624 zahtjeva za pristupanje korisničkim podacima, od čega je skoro pola sadržavalo sudsku zabranu obavještavanja korisnika o zahtjevu.

1/1