Na svojoj F8 konferenciji, Facebook je zvanično najavio svoju Open Source kameru za virtuelnu stvarnost nazavanu Surround 360 VR. Riječ je o kameri koja je razvijena i dizajnirana u potpunosti unutar Facebooka, a kompanije ne krije ništa, te su dizajn i specifikacije dostupni kroz "izvorni kod".

Zapravo, prema riječima direktora proizvodnje u Facebooku, kompanija neće prodavati ovu kameru i nemaju ambicije ulaska u posao sa kamerama, te će nekada na ljeto objaviti dizajn hardvera i algoritme za spajanje videa, a svi se dijelovi za ovaj UFO dizajn kamere mogu nabaviti po cijeni od 30.000 američkih dolara.

Surround 360 VR izgleda znatno drugačije od ostalih kamera ove namjene. Kamera ima mogućnost snimanja videa od 360 stepeni u 8K rezoluciji, uz pomoć čak 17 sinhronizovanih kamera. Od njih je 14 sa objektivima širokog ugla, te jedna na vrhu i dvije sa donje strane koje imaju fish-eye objektive. Ovaj specifični dizajn rješava razne tehničke probleme vezane za video od 360 stepeni, čime se smanjuju brojni artefakti pri spajanju slike, a svi snimljeni materijali moći će se gledati pomoću brojnih VR uređaja kao što su Oculus Rift ili Samsung Gear VR.

1/1