Stephen Hawking, ruski biznismen Jurij Milner i Mark Zuckerberg lansirali su projekat proučavanja načina na koji se može istražiti Alpha Centauri sistem. Projekat po imenu "Starshot" za sada je vrijedan 100 miliona dolara i podrazumijeva slanje ultra-lakog robota do zvijezde najbliže Sunčevom sistemu – i to brzinom od 60 hiljada kilometara u sekundi, što je petina brzine svjetlosti.

Ovaj projekat je pokrenut povodom 55. godišnjice prvog ljudskog putovanja u svemir od strane Jurija Gagarina u svemirskoj letjelici Vostok I.

Starshot će se zasnivati na nanoletjelici za čije će ubrzanje biti odgovoran laser snage 100 milijardi vati. Robot bi prema Alpha Centauriju trebao biti poslan u roku od 20 godina, a radi ilustracije koliko bi se brzo trebao kretati, do Plutona bi trebao stići za svega par dana.

Milner je naglasio da značaj projekta leži u tome što bi, ukoliko se pokaže kao uspješan, mogao rezultirati slanjem stotina ili čak hiljada nanoletjelica, koje bi zatim slale podatke o dalekim, potencijalno naseljivim planetama.

Projekat je otvoren za druge investitore i dodatno istraživanje svih zainteresovanih stručnjaka.

1/1