Kako prenosi Ars Technica, istraživači Science magazina su otkrili da je relativno lako "ukrasti" oblik objekata koji se proizvode 3D printanjem – za to vam je, naime, potreban samo snimač zvuka smješten u istu prostoriju sa 3D printerom. Snimač će uhvatiti zvukove koje printer proizvodi pri kreiranju nekog objekta koji se zatim mogu iskorisiti za reverzni inžinjering dotičnog.

Kako bi se dobio oblik izvornog printanog predmeta, analiza zvuka rada motora printera obavlja se sličnim metodama koje se koriste u prepoznavanju govora. Istraživački tim je na ovaj način pokušao rekreirati kvadrat, trougao i ključ te pri tome došao do zanimljivih rezultata.

Kompleksniji objekti su zbog kompleksnijih zvuka printera bili lakši za piratizirati. U prevodu, ključ su uspjeli replicirati sa preciznošću od 92 posto. S druge strane, jednostavniji predmeti su rekreirani sa preciznošću od 78 posto.

Za sada, međutim, nije sigurno da li "zvučno" piratiziranje 3D printanih predmeta može funkcionisati u glasnom industrijskom okruženju.

1/1