Obzirom da su moderni automobili već odavno povezani na "mrežu svih mreža", a neki od njih su čak i samostalni u vožnji, svima je na pameti njihova kvalitetna zaštita. Nedavno je čak i FBI uz istraživanje kompanije Chrysler objavila upozorenje koliko zapravo novi automobili mogu biti ranjivi i laka meta hakerima.

Ideja o antivirus softveru za automobile prisutna je već nekoliko godina, a ove godine je organizovana i čitava konferencija posvećena cyber bezbjednosti u automobilima. Upravo se tu kao nova kompanija na tržištu pojavljuje Karamba Security kompanija, koja želi ponuditi upravo firewall za automobile.

Ova izraelska kompanija osigurava Electronic Control Units (ECU) u vozilima, čija je uloga kao mini računaru da radi sa vanjskim uređajima putem povezivanja, kao što su Wi-Fi, Bluetooth i USB portovi. Softver blokira neovlašteni kôd od pokretanja na automobilu i na taj način smanjuje opasnost od mogućnosti da hakeri preuzmu kontrolu nad vašim automobilom. Također, ovaj proizvod može upozoriti proizvođača o neovlaštenom kôdu koji bi se kasnije mogao iskoristiti za instalaciju malicioznih i zlonamjernih programa upravo na ECU. Kompanija je potpomognuta sa 2,5 milion američkih dolara za dalji rad na ovom proizvodu, a CEO kompanije vjeruje da će vrlo brzo uvjeriti glavne dobavljače ECU jedinica da je njihov softver itekako potreban automobilima.

1/1