Na zvaničnom Windows blogu osvanulo je obavještenje da će naredna verzija Microsoft Edge browsera automatski pauzirati Flash sadržaje koji nisu centralni dio sadržaja na stranici. U ovo spadaju razne reklame i animacije. Sasvim logičan i pozitivan potez od strane Microsofta, imajući u vidu sigurnosnu šupljikavost koju Flash Player uporno ispoljava, bez obzira na nepregledni niz Adobeovih nadogradnji.

S druge strane, igre i video snimci ključni za sadržaj na sajtu i dalje će se automatski vrtiti. Svejedno ovaj novitet bi trebao smanjiti zagrijavanje i zauzeće procesora, a samim time i potrošnju električne energije.

Poboljšanje stiže sa Windows 10 Anniversary nadogradnjom, o kojoj više možete pročitati ovdje, a Windows Insider članovi će ga moći isprobati u Windows 10 verziji 14316.

Microsoft obećava da će u budućnosti korisnicima Edgea pružiti više kontrole i nad središnjim Flash sadržajem na web sajtovima. "Planiramo i radujemo se budućnosti u kojoj Flash neće više biti neophodan za defaultno iskustvo u Microsoft Edgeu." – stoji na kraju firminog obavještenja.

1/1