Nakon brojnih procurjelih informacija i najava, kompanija Huawei je konačno predstavila Huawei P9 - njihov novi flagship dijagonale ekrana od 5,2-inča sa IPS matricom i Full HD rezolucijom.

Pokretaćka snaga dolazi iz Huawei Kirin 955 čipseta sa octa-core procesorom radnog takta od 2.5GHz za Cortex-A72 klaster, odnosno 1.8GHz za četiri Cortex-A53 jezgre. Na raspolaganju će biti dvije verzije ovog uređaja. Jedna će imati 3GB RAM-a i 32GB prostora ya pohranu podataka, dok će druga imati 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, koje će se i dalje moći proširiti putem microSD slota.

Ipak, glavna karakteristika Huawei P9 telefona jeste njegova kamera, ili bolje rečeno njegove dvije stražnje kamere koje su razvijene u saradnji sa njemačkim specijalistom za optiku - kompanijom Leica. Riječ je o dva senzora po 12 megapiksela, od kojih je jedan zadužen za boje, dok drugi vidi samo crno-bijelo i prirodne varijacije sivog. Oni rade u tandemu kako bi isporučili što detaljnije fotografije u uslovima dobrog osvjetljenja, ali i značajno unaprijedili kvalitet i smanjili šum u uslovima lošijeg osvjetljenja. Leće krase 27mm ekvivalent žarišne dužine, f/2.2 otvor blende, a tu su još laserski autofokus, te dual-LED blic.

1/1

 

Tijelo koje itekako podsjeća na Nexus 6P kojeg je napravila ista ova kompanija, izrađeno je o aluminijuma, a na njegovoj stražnjoj strani uočljiv je i senzor za očitanje otiska prsta. Batrija ima kapacitet od 3000 mA, a punjenje se odvija preko USB Type-C konektora.

Uz njega, predstavljen je i nešto veći Huawei P9 Plus telefon, sa dijagonalom ekrana od 5,5-inča, ali sa AMOLED specifikacijama matrice i istom rezolucijom kao kod P9 modela. Za razliku od njega P9 Plus će donijeti osjetljivost ekrana na pritisak nazvan Press Touch, a dolaziti će samo u verziji sa 4GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Oba uređaja će se isporučivati sa Androidom 6.0 i Huawei EMUI 4.1 korisničkim interfejsom, a cijena za Huawei P9 sa manje memorije iznositi će 599 eura, odnosno 649 za onaj sa više memorije, dok će Huawei P9 Plus biti 100 eura skuplji, tačnije 749 eura. Huawei P9 u prodaju kreće 16. aprila, dok će Plus model u prodavnice stići 20. maja.