Grupa sastavljena od historičara umjetnosti, developera, inžinjera, naučnika i analitičara, radila je 18 mjeseci na projektu nazvanom "Novi Rembrandt", čiji je rezultat kompjuterski stvorena nova slika jednog od najvećih umjetnika na svijetu: Rembrandta.

Naime, ova grupa je analizirala sva poznata Rembrandtova djela (njih 300), koristeći visokorezolutivne 3D skenere kako bi uhvatili svaki detalj na slikama, te kako bi zatim mogli kreirati algoritme koji bi bili u stanju da rekreiraju Rembrandtov prepoznatljivi stil slikanja.

Na ovaj način prikupljeni podaci prebačeni su na 3D printer, koji je uspješno kreirao potret čovjeka iz 17. vijeka koristeći pri tome 13 slojeva UV tinte, a koji stilom djeluje kao još jedno Rembrandtovo djelo. Slika sadrži 148 miliona piksela, koji se temelje na osnovu više od 160.000 fragmenata iz Rembrandtovih djela.

Cilj ovog, sada uspjelog eksperimenta, jeste istraživanje inovacija u umjetnosti, mada neki smatraju da ovakav projekat otvara vrata još efikasnijem krivotvorenju umjetnina.


 

1/1