Moćni Pascal GPU, čije je specifikacije Nvidia potvrdila još u novembru, sada je i zvanično predstavljen. Radi se o grafičkoj kartici naziva Tesla P100, prvoj koja je razvijena na Pascal arhitekturi, a kako su novembarski izvještaji i govorili, kartica ima 16GB video memorije u četiri HBM2 sloja od po 4GB, od kojih svaki krasi 1024-bitna sabirnica. 

Tesla P100 također ima i memorijsku propusnost od 720GB/s  te nudi povećanje brzine od čak 40 posto u odnosu na Titan X. Jezgra radi na 1328MHz uz boost frekvenciju od 1480MHz.

Vrijedi napomenuti da je ova kartica namijenjena profesionalnom tržištu, odnosno, upotrebi u superkompjuterima i data centrima, dok će gamerska varijanta biti predstavljena malo kasnije.

Tesla P100 će, stoga, biti korišten u švicarskom superkompjuteru Piz Daint čije je aktiviranje zakazano za maj, a koji se koristi za analizu podataka iz Velikog hadronskog sudarača. Pomoću NVLink tehnologije, bit će moguće lako kombinovati više Tesla P100 kartica. Konkretno, u Piz Daintu će se nalaziti 4500 ovih GPU-ova.

1/1