Izgleda kako smo sve bliže scenama iz nekih špijunskih ili SF filmova, kada ćemo nositi kamere ugrađene u kontaktne leće. Naime, kako prenosi SamMobile web sajt, Samsungu je odobren patent u Južnoj Koreji za pametne kontaktne leće koje projektuju sliku direktno u oko onoga koji ih nosi, te kako će ista kamera biti kontrolisana treptajem oka.

Patentna prijava otkriva i to da Samsung razvija leće sa minijaturnim displejom, kamerom, nekoliko senzora i antenama, pomoću kojih bi se trebao upariti sa vanjskim uređajem (poput smartphonea), čime bi se omogućila obrada sadržaja. Iz Samsunga također tvrde da bi ovo rješenje trebalo ponuditi mnogo bolju sliku i iskustvo korištenja za razliku od pametnih naočala. Međutim, odmah se povlači i pitanje privatnosti, posebno jer bi leće bilo veoma teško otkriti, a poznato je na kakve probleme je naišao Google Glass.

Također, Samsung nije prvi i jedini koji je zainteresovan za pametne leće, jer Google od 2014. godine vlasnik pametnih leća koje se čak i upotrebljavaju kako bi se putem hemijskih procesa i tekućine u oko odredio nivo šećera u krvi onoga koji ih nosi.

1/1