Flota sastavljena od samovozećih kamiona najvećih evropskih proizvođača, jučer je sa uspjehom završila svoje jednosedmično putovanje kroz Evropu.

Pošto je otkriveno da vožnja u konvoju može uštediti potrošnju goriva za 10 do 15 procenata i smanjiti emisiju štetnih gasova, najveći evropski proizvođači kamiona, poput Volkswagena, Volva i Daimlera, odlučili su testirati svoje autonomne kamione prilikom duže vožnje u konvoju kroz izazov nazvan "European Truck Platooning Challenge".

1/1

Svaki proizvođač pripremio je vlastiti konvoj kamiona koji su na put krenuli iz različitih evropskih država da bi se jučer, na samom kraju svog putovanja, zajedno našli u Rotterdamu. Konvoj kamiona koje je proizveo Volkswagen prešao je više od 2000 kilometara i prošao bez ikakvih problema kroz četiri međudržavne granice na svom putu.

Cilj ovog poduhvata jeste širenje svijesti o korisnosti samovozećih vozila, posebno njihove vožnje u konvojima, mada se Evropa ne trudi da spomene još jednu bitnu činjenicu: nakon uspješnog testiranja ove tehnologije, na red dolaze otkazi dosadašnjim (ljudskim) vozačima kamiona.