Ili nije

Ricky Ma, 42-godišnji grafički dizajner iz Hong Konga, potrošio je više od 50.000 dolara i godinu i po dana svog života, na pravljenje ženskog robota prema vlastitim preferencijama.

Iako je rekao da je njegov humanoidni robot nastao po uzoru na lik hollywoodske glumice koju on, kao, ne želi imenovati, svi su odmah shvatili da je riječ o popularnoj Scarlett Johansson (na koju zapravo samo malo liči). Napravivši robota u veličini čovjeka na vlastitom balkonu, Ma je ispunio svoj davno sanjani dječački san, rekao je za Reuters (mada smo sigurni da tada nikako nije mogao zamišljati Scarlet, al' ko bi ga krivio - ako može, zašto da ne).

Svom robotu je dao potpuno nezanimljivo ime: "Mark 1", a nada se da će neko htjeti kupiti njegov prototip kako bi se mogao posvetiti izradi većeg broja humanoidnih robota. "Mark 1" može pokretati udove, odgovara na verbalne komande i pravi različite izraze lica (namigivanje, podizanje obrva), a može i okretati glavu.

Većina posla, tačnije 70 posto čitavog procesa obavljeno je 3D printanjem, dok je vanjski izgled kreiran pomoću silikonske kože.

1/1