U okviru majske nadogradnje za Windows 10, Microsoft planira popraviti neke probleme zbog kojih su se žalili fanovi Steama. Između ostalog, Universal Windows platforma (UWP) će dobiti podršku za AMD-ovu FreeSync i Nvidijinu G-Sync tehnologiju dinamičnog osvježavanja ekrana.

Podsjećamo, dinamično osvježavanje ekrana služi eliminisanju cijepanja slike uz prikazivanje što boljeg frameratea.

Također, Microsoft će u UWP aplikacijama omogućiti isključivanje V-Synca, a ključni novitet koji će potaknuti rast zajednice oko ovih aplikacija je najavljeno dodavanje podrške za modove u bližoj budućnosti.

Kako bi brže prebacili svoje aplikacije na UWP, developeri će pomoću alata Desktop App Converter moći jednostavno konvertovati svoje Windows32 aplikacije na ovu platformu, uz istovremeno zadržavanje podrške za Steamworks te bez mijenjanja koda izvornih aplikacija. Microsoft je ovu značajnu mogućnost demonstrirao konvertovanim verzijama Age of Empiresa 2 HD i The Witchera 3.

I na kraju, UWP aplikacije će dobiti podršku i za sisteme sa više GPU-ova.

U svakom slučaju, Microsoft ovogodišnjom uzbudljivom Build konferencijom definitivno pokušava vratiti imidž otvorene i fleksibilne kompanije koja se prilagođava svojim korisnicima i stanju na tržištu.

1/1