Microsoftova Build konferencija za developere donijela je veliki broj zanimljivih najava, a jedna od najudarnijih je zasigurno najava Windows 10 Anniversary Updatea, kojeg će besplatno dobiti svi PC, Xbox One, HoloLens, IoT i mobilni korisnici Windowsa 10.

Prije svega, Anniversary Update će kroz Windows Hello omogućiti biometrijsku sigurnost za Microsoft Edge web browser i aplikacije. Firma naglašava da je Edge ovim postao prvi i jedini browser koji nativno podržava biometrijsku identifikaciju.

Dalje, nadogradnja, koja će biti objavljena u ljeto, uključuje i novu Windows Ink platformu, koja će prepoznavati tekst upisan prstom ili olovkom na ekranu te ga pomoću Cortane svrstavati u određene kategorije ili donositi odluke na osnovu njega. Naprimjer, Cortana će lako prepoznati na ovaj način napisan podsjetnik. Windows Ink je integrisan u mapama, Edgeu i Officeu, a moguće ga je lako implementirati u sve aplikacije na Windowsu 10.

1/1

Pored toga, Windows 10 dobija i mogućnost nativnog pokretanja Bash Linux shella, zajedno sa svim komandama koje bi mogle zatrebati developerima, kao i podrškom za skidanje softvera apt-get komandom. Ovo je dio Ubuntu Linux integracije na Windowsu 10 o kojoj smo izvijestili jučer.

I konačno, developeri će na raspolaganju imati i alate za razvoj vlastitih AI chatbota koji razumiju prirodni govor i mogu se, recimo, iskoristiti za automatizovano pružanje korisničke podrške. Microsoft Cognitive Services je API koji to omogućuje, dok je Microsoft Bot Framework razvojno okruženje za kreiranje inteligentnih botova na različitim platformama, koje uključuju SMS, Office 365, Skype, Slack, kao i standardno web okruženje.

Microsoft je povodom svega ovoga također trijumfalno naglasio da je Windows 10 najbrže prihvatan Windows operativni sistems ikad, pri čemu je u osam mjeseci od izlaska instaliran na 270 miliona uređaja.

Više o nadogradnji možete pročitati na zvaničnom Windows blogu.