...Da enkriptira čitav vaš hard disk - prenosi sigurnosna kompanija G Data. Dakle, za razliku od uobičajenog ransomwarea koji cilja na vaše najbitnije fajlove, zaključava ih i zatim traži otkupninu, "Petya" vam jednostavno enkritpira cijeli hard disk.

Ovaj novi ransomware najopasniji je za poslodavce, pošto je maskiran u nevin email koji na prvi pogled djeluje kao prijava za posao, sa instrukcijama za download CV-a sa Dropboxa. Oni koji odluče pogledati priloženi CV, doživjet će negodno iznenađenje, jer se upravo u njemu nalazi ovaj razorni ransomware, koji automatski demolira MBR i ruši vaš računar.

Kada korisnici startaju svoj računar, na ekranu im se pojavljuje poruka da je potrebna popravka novonastalih errora, za što će biti potrebno nekoliko sati, a za to vrijeme cijeli hard disk biva enkriptiran.

Nakon što se sve to obavi i korisnik opet pokrene sistem, dočekat će ga još jedna poruka, ovaj put o otkupnini koju ovaj mora isplatiti preko Tora ili se pozdraviti sa svim podacima na svom hard disku. Što je najgore od svega, ako oštećeni ne plati otkupninu na vrijeme, ona će se u roku od sedam dana udvostručiti.

Spomenuta sigurnosna kompanija savjetuje ljudima da ne plaćaju nikakvu otkupninu, nego da se jednostavno na vrijeme pobrinu za backup svih podataka.

1/1