Nakon što se svojevremeno postavio kao jedan od glavnih zagovarača Internet neutralnosti, Netflix je ove sedmice priznao da sprovodi praksu kojom naizgled gazi po vlastitim principima. Naime, firma je za Wall Street Journal potvrdila da smanjuje kvalitetu video streaminga i ograničava saobraćaj sa svog servisa prema korisnicima bežičnih mreža AT&T-a i Verizon Communicationsa.

Servis za ove korisnike streaming drži na 600Kbps, što je prenisko za kvalitetno uživanje u Netflix sadržaju. Ne samo to, nego Netflix već pet godina ograničava video kvalitetu "većini bežičnih operatera širom svijeta".

Firma se pravda time da na taj način sprečava korisnike da brzo probiju limit Internet saobraćaja kojeg su zakupili od mobilnih operatera, što automatski znači da će više ljudi gledati Netflix preko mobilnih uređaja.

S druge strane, Netflix naglašava da ne ograničava kvalitetu video streaminga za korisnike T-Mobilea i Sprinta, prvenstveno zato što ove kompanije nemaju praksu naplaćivanja novčanih kazni onim korisnicima koji prekorače limit.

U Netflixu najavljuju da rade na alternativnom rješenju koje će korisnicima pružiti veću kontrolu nad kvalitetom videa, a bez opasnosti od brzog trošenja prevelike količine Internet saobraćaja.

1/1