Appleov sistem za digitalno plaćanje roba i usluga, Apple Pay, je trenutno ekskluzivno dostupan u nativnim iOS aplikacijama. No, ako je vjerovati tvrdnjama anonimnih izvora bliskih kompaniji, izgleda da bi Apple Pay do kraja godine mogao postati dostupan i na webu.

Naime, kako javlja Re/Code, a prenosi The Next Web, Apple je već u pregovorima sa nekoliko potencijalnih partnera, koji bi na svojim web sajtovima mogli ponuditi podršku za Apple Pay. Očekivano, plaćanje korištenjem ovog sistema na webu će vjerovatno biti ograničeno i dostupno isključivo korisnicima Safari web browsera na novijim verzijama iPhonea sa podrškom za Touch ID.

Osim što bi se u skorijoj budućnosti mogao pojaviti na webu, Apple Pay bi prema tvrdnjama anonimnih izvora mogao pronaći svoj put i do desktop platforme, iako za sada nije poznato na koji bi tačno način zapravo radio (pretpostavlja se kako bi mogao biti ekskluzivan za korisnike novih MacBook prenosnika sa podrškom za Touch ID).

Za sada nije poznato da li će i kada Apple zvanično najaviti lansiranje Apple Paya na webu i desktopu, iako bi se to moglo desiti već za nekoliko mjeseci na njihovoj WWDC konferenciji.

1/1