Prema istraživanju kompanije za upravljanje digitalnim identitetima, Sailpointa, jedan od četiri zaposlenika će proslijediti osjetljive podatke van kompanije. Konkretno, 26 posto zaposlenika velikih američkih, britanskih, njemačkih i francuskih kompanija im je priznalo da je uploadalo osjetljive podatke svoje firme na cloud servise s ciljem njihovog dijeljenja s drugima.

Cyber neopreznost na poslu uključuje i korištenje iste lozinke u različitim aplikacijama, što je priznalo 65 posto ispitanika, dok je trećina otkrila te lozinke svojim kompanijskim kolegama.

Šlag na torti je Sailpointovo saznanje da bi čak 20 posto zaposlenika prodalo svoje kompanijske lozinke ljudima van kompanije. Od toga bi 44 posto ispitanika lozinke prodalo za manje od 1000 dolara. Ovaj zadnji podatak zvuči bizarno ako se prisjetite nedavne vijesti da hakeri Appleovim zaposlenicima nude i 20 hiljada eura za login podatke.

Sailpoint naglašava da se ovakvo ponašanje zaposlenika ne poklapa sa njihovom zabrinutošću za vlastite privatne podatke i komunikaciju. Sve ono što zaposlenici zagovaraju kada su u pitanju njihovi podaci, zanemaruju kada su u pitanju kompanijski podaci i cyber-sigurnosne navike na radnom mjestu.

1/1