Sjećam se da sam davno na jednom, sada već ugašenom forumu čitao detaljne ispovijesti nekog Amerikanca o tome kako je teško namaknuti novac za račune i hranu raznošenjem pizza. Sada bi takvi mogli ostati i bez ono malo posla kojeg su imali.

Naime, kako prenosi Ars Technica, poznati američki lanac pizzerija Domino's započeo je sa testiranjem autonomnog robota za dostavljanje pizza. Testiranje se sprovodi na Novom Zelandu, a softver robota je djelo australijske kompanije za razvoj vojne robotske tehnologije, Marathon.


Budući gospodar ljudske rase

Robot koji će u budućnosti preuzeti zadatak dostavljanja hrane maštovito je nazvan "Domino's Robotic Unit" te je tokom testiranja početkom marta uspješno dostavio svoju prvu pizzu. U kompaniji s pravom očekuju da će stvarčica napraviti omanju revoluciju, budući da će robot, neizbježno, biti brži i profesionalniji od većine ljudi pri dostavljanju hrane. Povrh svega, moći će dostavljati deset pizza odjednom, održavati ih toplim, a kupcima ostaje samo da unesu određenu šifru i otključaju hranu koju su naručili.

Zahvaljujući upravo Marathonu i ugrađenim senzorima, Domino's robot ima sposobnost izbjegavanja prepreka na putu te na jednom punjenju baterije može odraditi dostavu u krugu od 20 kilometara od pizzerije.

Od potencijalnih lopova, robot će se pasivno braniti snimanjem onih koja ga pokušaju "obiti".

1/1