Na području Bosne i Hercegovine krenula je sa radom prva korisnička grupa za Amazon Web Services. Korisnička grupa je osnovana u februaru i prepoznata je od strane Amazona na njihovom zvaničnom web sajtu kao njihova službena komuna na prostoru naše države.

AWS User Group BiH, čije aktivnosti možete pratiti na ovoj stranici i na ovom Facebook profilu, trenutno je u fazi prikupljanja članova te je u planu organizovanje prvog meetupa na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, koji će ustupiti svoje prostorije za sastanke članova grupe. Pored Fakulteta informacijskih tehnologija, sponzor grupe je i jedini Amazon partner na Balkanu, kompanija CLOUDWEBOPS.

Ova grupa ima za cilj da okupi sve entuzijaste sa polja informacijskih tehnologija koji su zainteresovani za AWS - Amazon Web Services kao trenutno vodeću cloud platformu u svijetu i sve one koji su zainteresovani za Cloud computing u širem smislu. Ona će im omogućiti da kroz prezentacije, predavanja i druženje unutar korisničke grupe steknu određena znanja i certificiraju se ako imaju želju, te tako postanu još konkurentniji na IT tržištu rada.

Naime, "Svjetski ekonomski forum" je objavio statističke podatke sa LinkedIna u kojima se navodi kako su upravo cloud i distribuirano račuarstvo bile najtraženije vještine u 2015. godini od strane poslodavaca na toj najpoznatijoj poslovnoj mreži. Također, "Forbes" navodi kako će u 2016. godini najplaćeniji certifikati u IT svijetu biti certifikati koji se tiču Amazon Web Servicesa.

1/1