Kako prenosi Engadget, nakon što su nedavno sklopili dogovor sa muzičkim servisom Spotify, kompanija iz Mountain Viewa je sada našla još jednog velikog klijenta za svoj Google Cloud Platform, a u pitanju je niko drugi nego - Apple.

Apple i Google su tako nedavno sklopili multimilionski dogovor o pomjeranju dijela iCloud servisa na Google Cloud Platform, a iako nijedna od navedenih kompanija nije potvrdila ove vijesti, izvori bliski Appleu navode kako je dogovor vrijedan između 400 i 600 miliona američkih dolara.

Do prelaska na Google Cloud Platform, Apple će za iCloud nastaviti koristiti kombinaciju Amazon Web Services i Microsoft Azure platformi, koje su potpomognute i njihovim vlastitim data-centrima.

Pretpostavlja se kako će prebacivanje dijela iCloud platforme na Google Cloud Platform trajati čak godinu dana, te kako će Apple već u skorijoj budućnosti napustiti Googleovu cloud platformu, obzirom da već neko vrijeme planiraju da prošire i izgrade nove data-centre, koji bi jednog dana mogli poslužiti i kao osnova njihovih cloud servisa.

1/1